Video montavimas su senu kompiuteriu

Adobe Premiere

Montuoti vaizdo medžiagą su pasenusia technika yra tikra kančia. Prieš šešis metus surinktas pakankamai galingas kompiuteris šiandien jau nieko vertas. Lyg ir be problemų jame sukasi naujausia operacinė, vartosi puslapiai internete ir žiūrisi youtube, bet užtenka paleisti Adobe Premiere CS6, kad iš karto susigadinti nuotaiką. Nieko nuostabaus, kai sekundė video medžiagos užima tiek, kiek pora minučių prieš pusę dešimtmečio.  Paprasčiausius sukarpymo ir suklijavimo veiksmus atlikti dar galima be didesnių sunkumų, bet įdėjus net neypatingus spalvų korekcijos efektus viskas pradeda strigti iki tiek, kad rodomas vaizdas greičiau primena nuotraukas nei video. Kas įvyksta stabilizuojant vaizdą jau geriau nepasakosiu. Dirbti neįmanoma. Bet yra vienas geras būdas, kuris leis be problemų sumontuoti aukštos raiškos vaizdus net su rūdyti pradedančiu pc. Tai – proxy failai.

Esmė labai paprasta – montavimo metu pakeisti daug užimančius aukštos raiškos vaizdo failus, su kuriais kompiuteris atsisako dirbti, mažais standartinės raiškos failiukais, kuriuos apdoroti vieni juokai, o saugojant galutinį video naudoti pagrindinius failus. Kitaip tariant reikia sukurti mažus didelių failų klonus ir dirbti su jais iki pat galutinio filmo saugojimo.

Pradėkime nuo proxy failų kūrimo.

1. Pasirinkite visus vaizdo failus, kuriuos ketinate montuoti, ir įkraukite juos į Adobe Media Encoder programą.
2. Programoje visiems failams priskirkite H.264 formatą, sumažinkite vaizdą iki 720 x 404, nustatykite 2Mbps vaizdo bitrate’ą. Galite sukurti preaset’ą, nustatyti visus failus greičiau.
3. Išsaugokite medžiagą.

Judame prie vaizdo redagavimo.

1. Įkelkite į Adobe Premiere visus originalius vaizdus, kuriuos ketinate montuoti.
2. Pažymėkite juos ir paspaudę dešiniu pelės klavišu pasirinkite Make Offline….
3. Pasirinkite Media Files Remain on Disk ir paspauskite OK.
4. Dešiniu pelės klavišu paspaudę ant vaizdų paspauskite Link Media… ir pasirinkite išsaugotus sumažintus vaizdus – proxy failus.
5. Vėl pažymėkite visus failus savo projekte ir meniu juostoje paspauskite Clip -> Video Options -> Scale to Frame Size.

Dideli vaizdai pakeisti mažais. Dabar be didelio vargo galime greitai atlikti visus redagavimo veiksmus su vaizdais be baimės, kad kompiuteris pakibs. Prieš saugojant galutinį vaizdą reikia pakeisti naudotus proxy failus į originalius.

1. Pažymėkite visus vaizdus projekte ir pasirinkite Make Offline….
2. Pasirinkite Media Files Remain on Disk ir paspauskite OK.
3. Dešiniu pelės klavišu paspaudę ant vaizdų paspauskite Link Media… ir pažymėkite originalius vaizdo failus.
4. Meniu juostoje paspauskite Clip -> Video Options -> ir nuimkite varnelę Scale to Frame Size.

Beliko tik išsaugoti vaizdą. Mano manymu, žaidimai su proxy failais kone efektyviausias ir greičiausias būdas pasiekti norimą rezultatą, kai pagrindinė kliūtis pasenusi technika.


2013-08-09

Įrašo “Video montavimas su senu kompiuteriu” komentarų : 1

  1. Grincas parašė:

    :)) Smagiai persiskaite

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *