Pučkorių patrankų liejykla

Pučkorių patrankų liejyklos siena

Kiekvienas, kuris bent kartą buvo apsilankęs prie Pučkorių atodangos turėjo pastebėti šį apleistą statinį. Apaugęs jau gana nemažais medžiais ir kita augalija statinys gal ir ne visiems iš karto krenta į akis, tačiau jį juosiantis senovinis mūras bei užpelkėjęs kanalas iš karto atkreipia dėmesį. Patrankų liejykla šį objektą galima vadinti jau formaliai, per ilgą laiką 16 amžiaus statinys kardinaliai keitė savo paskirtį ir išvaizdą. 19 amžiuje jis virto vandens malūnų, vėliau popieriaus fabriku. Sovietmečiu čia buvo įrengtos automobilių dirbtuvės ir gyvenamosios patalpos. Todėl įžvelgti šiame pastatę kažkada buvusią ginklų gamyklą praktiškai neįmanoma. Šiuo metu vieta yra visiškai apleista.

Teritorija juosia daug kur sutinkama sovietinė vielinė tvora ir užrakinti vartai, tačiau vietomis tvoros jau nebeliko, tad patekti į vidų tikrai ne problema. Iš čia atsiveria įspūdingas vaizdas į Pučkorių atodangą – didžiausią skardį Lietuvoje. Taip pat šiek tiek girdisi Vilnios upė.

Patrankų liejjykos pastatai

Teritorijoje randame kelių korpusų vieno aukšto pastatą su palėpe. Jo langai tvirtai užlopyti skardos lapais, tačiau paliktos angos kregždėms, kurios namo viduje sukūrė daugybę lizdų. Gamyklos vidinis kiemas dengtas asfalto danga, pro kurios plyšius veržiasi žolės ir užaugti spėję medeliai.

Pučkorių ginklų gamykla

Pastato fasadas apipaišytas laisvųjų menininkų. Tai šiek tiek iš tolo priminė Užupyje esančios Galeros vaizdą prie kelis metus.

4

Žolėmis apaugusi Pučkorių popieriaus gamykla

Kita kiemo pusė tankiai apaugo aukštomis žolėmis. Po dešimties minučių pasivaikščiojimo tarp jų ant savo kojų radau net tris erkes. Laimei nei viena nespėjo įsisiurbt.

Pučkorių ginklų gamyklos mūras

Tuščios cigaretės ginklų fabrike

Pastato viduje ant grindų galima rasti tuščių cigarečių su iškratytu tabaku. Iš to galime spręsti, kad čia mėgsta susirinkti gamtinių kaifų mėgėjai.

Sulankstytas popierius marihuanai

Tai patvirtina ir netoliese gulinti laiveliu sulankstyta skrajutė – maišyklė.

Ginklų gamykla

Viduje visos patalpos tuščios.

Ventiliacijos vamzdis

Sovietų laikais įtaisyti įrengimai išvogti ir priduoti metalui.

Nupjautas vamzdis

Patrankų gamykla Belmonte

Šis fabrikas nepaliko beveik jokio įspūdžio. Nepaisant vaizdingos vietos ir kelių amžių istorijos viduje neradau nieko įdomaus. Atmosferą pagyviną tik viduje skraidantys paukščiai ir duris judinantis vėjas, kartais pasirodo, kad esi viduje vaikšto dar kažkas.

Subjektyvus vertinimas

Vaizdingumas: 5/10
Atmosfera: 4/10
Artefaktai: 1/10
Ar verta eiti: Neverta


2014-07-10

Įrašo “Pučkorių patrankų liejykla” komentarų : 1

  1. Knysliukas parašė:

    Smagu išvysti naują įrašą 🙂

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *