Rummu karjeras: užtvindytas kalėjimas Estijoje

Rummu karjeras

Kartais užtenka vos 15 minučių, kad nuspręsti keliauti į kitą šalį pamatyti įspūdingos vietos. Taip įvyko ir šįkart. Facebooke pamatęs video iš apleisto kalėjimo Estijoje likau labai sužavėtas, o pasidalinęs juo su Eriku ir Robertu netrukus gavau skambutį su pasiūlymu „davai nuvažiuojam“. Buvo nuspręsta nelaukti kitos dienos, išvažiuoti tuoj pat. Ir kovinis, 29 metus skaičiuojantis, Espace’as su padangų cypimu šovė į šiaurę besileidžiant saulei.

Truputį apie vietą
Rummu karjeras – tai netoli Estijos sostinės esanti vietą buvusio kalėjimo teritorijoje. SSRS priverstinis darbas nebuvo uždraustas, dažnas kalėjimas turėjo savo fabrikus, gamyklas ar žaliavų kasyklas, kuriose triūsė kaliniai. Rummu kalėjimas ne išimtis, čia buvo įkurtas karjeras, kuriame buvo kasamas dolomitas – statybose ir metalurgijoje naudojamas mineralas. Taip pat kalėjime funkcionavo ir kitos gamyklos. Kasant mineralus teritorijoje susiformavo įspūdingo dydžio kalnai. Nuolat kylančius gruntinius vandenis išsiurbdavo didelio galingumo pompos. Estijai atgavus nepriklausomybę priverstinis darbas buvo uždraustas, dolomito kasybos sustojo. Kalėjimas buvo uždarytas, o atjungus vandens pompas karjero teritoriją greitai užtvindė vanduo, palaidojęs sausumos plotus ir pastatus.

Užtvindyti pastatai Rummu kalėjime

Važiavę visą naktį vietą pasiekėme 6 valandą ryto. Visiems rekomenduoju atvykti tokiu metu. Tvyra tyla, nei vieno žmogaus aplink, vis aukščiau kylanti Saulė apšviečia skaidrų, beveik nejudantį, vandenį ir rūką virš jo. Nuostabus vaizdas.

Rummo karjeras

Rummu karjeras

Dieną ši vieta pritraukia nemažai poilsiautojų. Kaip jau minėjau anksčiau vanduo čia yra labai skaidrus ir švarus, įšylantis iki 20 laipsnių, tad maudytis karštą dieną čia labai gerą. Na, o pašokinėti nuo pastato stogo į vandenį išvis puiku. Pirmus keletą kartų šokti nuo maždaug 8,5 metrų į vandenį būna kiek baisoka, bet labai smagu. Vietiniai vyrukai šokinėjo ant galvos ir demonstravo salto triukus. Aš šiam kartui apsiribojau šokinėjimu kareivėliu.

Rummu

Rummu karjeras

Karjero kalnai

rummu-karjeras (8)

Vaizdas nuo karjero kalnų

rummu-karjeras (9)

rummu-karjeras (10)

Teritorijoje stovintys pastatai visiškai tušti.

Rummu karjeras

Rummu kalėjimas

Kalėjimo teritorijoje dabar įsikūrusios įvairios įmonės. Jas iki šiol saugo spygliuota viela, tad patekti į vidų galimybės nėra (tiesą sakant nelabai ir bandėm)

Kalėjimas

Kalėjimas

Vaizdas į kalėjimą nuo sargybos bokštelio.

Rummu kalėjimas

Rummu karjeras

Subjektyvus vertinimas

Vaizdingumas: 10/10
Atmosfera: 9/10
Artefaktai: 0/10
Ar verta eiti: Būtina


2014-08-11

Atsakymai į “Rummu karjeras: užtvindytas kalėjimas Estijoje”: 3

  1. Grazu, pasidaryti ekskursija po tokias grazias vietas. Ispudinga tikrai.

  2. Marius parašė:

    Hmm, prieš kelis metus panašus vaizdas buvo regimas netoli Panevėžio, Klevečkinės karjere. Aukšti (apie 10-15m) masyvūs smėlio kalnai, šalia vandens telkinys (vanduo skaidrus, bet dėl greito dugno gilėjimo vanduo atrodo tamsus). Vaizdas labai gražus buvo nuo tų kalnų, kažkur ir nuotraukų turiu padaręs telefonu, jei rasiu pasidalinsiu. 2014 vasarą kai buvau, kalnų beveik neliko, kadangi karjeras skirtas kelių kompanijai, kurie tiesia kelius, ištisai važiuoja Kamazai ir į juos smėli pilantys CAT’ai.

  3. Ilglaike autonuoma parašė:

    Why viewers still use to read news papers when in this technological world everything is accessible
    on net?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *