Savadarbis butelio laikiklis

Vyno laikiklis

Norėdamas pritapti prie tikrų meistrų naudosiu savitą Vilniuje paplitusį žargoną, kurį galima išgirsti iš pagal skelbimus laikraščiuose dirbančių stalių, santechnikų ir elektrikų, o taip pat Kalvarijų sendaikčių turgelyje, kitaip vadinamoje Baracholkėje. Nesuprantamų terminų paaiškinimus galima rasti išnašoje, jeigu ką.

Paskutinę žiemos savaitę rankos knietėjo nusileisti į rūsį ir ką nors pasigamint. Klausimas buvo tik ką ir iš ko. Neilgai galvojęs apsistojau ties gana nesudėtinga, bet mano nuomone originalia idėja: vyno butelio laikikliu iš nedidelio skersmens padangos. Esmė paprasta – padaryti pagrindą, kuriame tvirtintųsi padanga, pritvirtinti rankenėlę viršuje ir įdėti vyno arba kito gėrimo butelį į vidų. Paprasta kaip du kart du.

Šiam projektui puikiai tinka kartingo padanga, ją gavau nuvažiavęs į vietinį kartodromą. Geriausia naudoti galinės ašies padangas, jos yra platesnės nei priekinės, o tai užtikrins, kad butelis laikysis tvirtai ir neiškris. Taip pat galima naudoti karučių, vežimų ar nedidelės technikos padangas. Nuplovęs gautą gumos dirbinį išmatavau jo plotį ir išorinį skersmenį. Photoshop’o pagalba nubraižiau apskritimą, kurio skersmuo lygus padangos skersmeniui. Nubraižiau kitas tris detales: du kablukus1 ir vieną pagrindą. Atsispausdinau brėžinį A3 lape santykiu 1:1.

Vyno butelio laikiklio brėžinys
1. padanga, 2. kairioji trinkelė, 3. dešinioji trinkelė, 4. pagrindas

Išsikirpau visas detales ir nusileidau į rūsį konstruot. Pagrindui panaudojau 6mm storio faneros lapą. Ilgį pasirinkau pagal iškirptą trafaretą, o plotį pagal padangos plotį. Elektrinio lobziko2 kol kas neturiu, todėl pjovimui naudojau paprasčiausią nažovkę3 medienai. Su kablukais veiksmas analogiškas tik šiek tiek sudėtingiau. Jų gamybai naudojau kvadratinį eglės brusoką4. Iš pradžių išpjoviau trikampes zagatovkes5, o vėliau su šmirgeliu6 nuėmiau nereikalingas vietas ir suteikiau detalėms reikiamą formą. Škurinau7 su naždačke8, matavau ar detalės gerai priglunda prie padangos, ar nesusidaro nepageidautini zazorai9.

Pagrindas ir trinkelės

Aštrius detalių kampus užapvalinau su napilniku10, pakartotinai nuvaliau su naždačke. Kablukus prie pagrindo sugalvojau priklijuoti, o kad konstrukcija būtų tvirtesnė sumaniau įsukti porą samarėzų11. Tam pragręžiau pagrinde mažas skylutes, stambesniu grąžtu vos įgręžiau, kad samarėzų kepurėlės pasislėptų medienoje. Patepiau detales lipalu, įsukau varžtus ir prispaudžiau, kad geriau susiklijuotų.

Detalių klijavimas

Medienos nelygumus ir savo darbo broką užslėpiau su špakliovkę12. Kai glaistas išdžiuvo eilinį kartą pabrūžinau švitriniu popieriumi. Padengiau visą konstrukciją beicu, kad laikiklis įgautų solidų tamsų atspalvį.

Pagrindas ir trinkelės

Padengiau medieną laku. Dvejojau kurį laką geriau naudoti, ar akrilinį, ar nitro laką. Apsistojau ties antruoju, nes jo kvapas pasirodė malonesnis (gal čia mano užslėptas polinkis į toksikomaniją?). Pritvirtinau padangą prie pagrindo trejais samarėzais. Padangos viršuje pragręžiau dvi skyles ir įrišau virvę – rankenėlę. Priklijavau prie pagrindo apačios lipnius baldų padukus, kad laikiklis nebraižytų vergišku darbu uždirbtų IKEA baldų.

Vyno laikiklis "Padanga"

Butelis šiame laikiklyje guli užtikrintai. Padangos guma gerai sukimba su stikliniu buteliu, todėl nešant už rankenos ir netgi svyruojant ar kratant vynas saugiai laikosi viduje.


1. Kablukas (rus. каблук) – trinkelė, dedama po ratu, neleidžianti jam riedėti.
2. Lobzikas (rus. лобзик) – siaurapjūklis, skirtas medienai pjauti.
3. Nažovkė (rus. ножовка) – rankinis pjūklas medienai.
4. Brusokas (rus. брусок) – tašas.
5. Zagatovkė (rus. заготовка) – ruošinys.
6. Šmirgelis (vok. Schmirgel) – galandimo staklės.
7. Škurinti (rus. шкурить) – šlifuoti švitriniu popieriumi.
8. Naždačkė (rus. наждачная бумага) – švitrinis popierius.
9. Zazoras (rus. зазор) – neužpildyta ertmė tarp besiliečiančių objektų.
10. Napilnikas (rus. напильник) – dildė.
11. Samarėzas (rus. саморез) – savisriegis.
12. Špaklius (rus. шпаклёвка) – glaistas.


2015-03-13

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *