Telefonas išsikrovė ir nebesikrauna – sprendimas

Asus Zenfone Go

Naudoju pigų išmanųjį telefoną Asus Zenfone Go ir esu daugmaž juo patenkintas. Aparatas veikia sklandžiai, 2GB RAM atminties yra per akis Facebookui pascroll’inti, puslapiams pavartyti ir navigacijai pasileisti be lag’o. Aktyviai naudojantis telefonu akumuliatoriaus pakanka daugiau nei parai, todėl su pagiežinga šypsena žiūriu į aplinkinius, sumokėjusius už savo telefonus keliskart didesnes sumas ir kraunančius juos po kelis kartus per dieną. Apie įkrovimo problemą ir kalbėsiu šiandien. Žemiau aprašytas būdas man padėjo prieš daug metų prikelti HTC Magic ir Samsung Galaxy SII telefonus, todėl manau jis yra universalus.

Kaip jau minėjau anksčiau, mano Asus’o akumuliatorius laiko gana ilgai, tačiau nuo senų laikų turiu įprotį įjungti įkroviklį prieš miegą, o ryte turėti 100% pakrautą mobilų. Bet kartą užmiršau tai padaryti dvi dienas iš eilės, ko pasekoje telefonas išsikrovė pačiu netinkamiausiu metu. Dar labiau nuliūdino faktas, kad prijungus laidą įkrovimas neprasidėjo. Aparatas visiškai nereagavo. Iš pradžių suabejojau įkrovikliu, bet ir su kitu reakcijos nebuvo. Pabandžiau prijungi prie kompiuterio – taip pat nieko. Dieną prieš mobilų netyčia paleidau iš rankų ir jis skaudžiai nukrito ant plytelių. Ekranas ir korpusas laimei nenukentėjo, bet gal viduj koks komponentas, atsakingas už įkrovimą, atšoko? Kadangi turiu dar galiojančią garantiją, nuvažiavau į Mobili taisykla saloną. Ten mane „nudžiugino“, kad Asus Lietuvoje nėra taisomas, jį reikės siųsti į užsienį. Vien tai užtruks dvi savaites, dar nežinia kiek taisymas ir siuntimas atgal. Anot darbuotojo dažniausiai yra pataisoma per „mėnesiuką-pusantro“, bet kadangi šventės, tai gali tekt palaukti ir du. Tokia įvykių eiga mane išvis nuliūdino, o kai sužinojau, kad pakaitinio telefono man neduos, nes atseit labai daug gedimų šiuo laikotarpiu ir visi išdalinti, nusivyliau ir nusprendžiau telefono netaisyt. Man kur kas labiau apsimoka nusipirkti kitą tokį patį arba panašų aparatą, nei laukt du mėnesius ir traukt iš stalčiaus Nokia 3410. Bet prieš perkant kitą pabandžiau pats išspręsti problemą.

Išėmiau iš telefono akumuliatorių ir su multi-testeriu pamatavau jo įtampą. Jis buvo stipriai išsikrovęs, testeris parodė tik 3V, kas yra ryškiai per mažai, kad telefonas įsijungtų. Tada prisiminiau, kad analogiškas bėdas turėjau anksčiau su kitais telefonais. Tiek HTC Magic, tiek Samsung SII „nematydavo“ stipriai iškrautų akumuliatorių, todėl net nepradėdavo jų krauti. Bet net truputį įkrautus akumuliatorius pradėdavo krauti tvarkingai. Pradėjau mąstyti kaip pakrauti akumuliatorių namų sąlygomis be telefono. Gal ir čia ta pati problema?

Radau seną nenaudojamą USB kabelį ir perpjoviau jį pusiau. Nuvaliau keturis, kabelyje esančius, laidukus ir aplitavau kontaktus. Testerio pagalba radau, kad raudonas laidas yra +5V, o juodas GND. Jų man ir reikėjo, baltą ir žalią laidą suvyniojau meistriška mėlyna izoliacija, kad netrukdytų. Įkišau laidą į įkroviklį, raudoną laidą sujungiau su akumuliatoriaus +, juodą su -. Keliolikos sekundžių tokio įkrovimo visiškai pakako, o daugiau ir nerekomenduoju, nes krauti ličio jonų akumuliatorius be įkrovimo kontrolerio yra bloga idėja, kad įdėjus bateriją į telefoną jis suvibruotų ir imtu krauti pats. Tokią operaciją geriausia daryti naudojant laboratorinį maitinimo šaltinį, kuriame galima nustatyti įtampą ir apriboti srovę, bet deja tokio neturiu. Nudžiugau, kai supratau, kad kito mobilaus pirkti nereikės.

USB laidas

Pabaigai tradiciškai pasakysiu, kad neatsakau už jūsų veiksmus, jei bandysit tai pakartot ir ką nors sugadinsit. Būdas mano – atsakomybė jūsų! Kai tik telefonas pasikraus iškart suteiksiu jam root teises ir ištrinsiu iš jo visą man nereikalingą gamyklinį šlamštą, kurio nenaudoju. Garantijos praradimas man nebaisus. Neturi jokios prasmės ta garantija, kai 5 minučių taisymas užtrunka 2 mėnesius.

Linksmų Švenčių!!!


2016-12-24

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *