Stalkeris prieš 30 metų ir dabar

stalker
The Heart – From ‘Stalker’ by Andrei Tarkovsky

Tikiuosi mano blogą kartais aplanko filmo „Stalkeris“ fanai. Norėčiau šiek tiek prisiminti jį. Šiam (nepabijosiu to žodžio) ŠEDEVRUI šiemet sukanka trisdešimt metų, tačiau geresnės (čia mano asmeninė nuomonė) psichologinės dramos už Andrejų Tarkovskį dar niekas sukūręs nebuvo. Ir bendrai galiu pasakyti, kad tai geriausias filmas kurį tik buvau matęs. O svarbiausia, kad prieš kelias dienas turėjau laimės aplankyti vietas kur vyko Stalkerio filmavimai.

Apie siužetą nepasakosiu, tai galima pasiskaityti čia, čia, čia ir čia. Nors geriau vieną kartą pažiūrėti, nei šimtą kartų paskaityti. Jį iki šiol galime nusipirkti, ar išsinuomoti (yra ir kitų būdų gauti Stalkerį).

Filmas buvo kuriamas Estijoje, sostinėje ir aplink ją. Pirmoji, ir pagrindinė, vietovė kurią aplankiau, buvo hidro-elektrinė, pusiau apgriauta, negalinga, tačiau neseniai modernizuota ir vis dar veikianti:

Stalker

Stalker

Vieta tiesiog nuostabi. Ūkanotas oras padarė savo darbą – pasijaučiau kaip filme. Aplinkui daug medžių. Toks jausmas, beveik niekas nepasikeitė nuo filmavimo laikų. Paėjus šiek tiek nuo pagrindinio pastato galima pamatyti stulpelius ant kurių sėdėjo herojai patekę į zoną:

Stalker

Stalker

Kanalas kuriame gulėjo Stalkeris, kai prie jo buvo pribėgęs šuo dabar yra užpildytas vandeniu:

Stalker

Stalker

Stalker

Elektrinės viduje viskas pasikeitė kur kas labiau. Naujai nutinkuotos sienos, ūžia turbinos. Pakeistos durys už kurių filme skambėjo telefonas:

Stalker

Stalker

Stalker

Stalker

Stalker

Stalker

Stalker

Filmo pradžia buvo filmuojama beveik Talino centre, neveikiančioje gamykloje:

s-1

s-23

image5

Prieš kelis mėnesius geležinkelio bėgiai, kuriais važiavo filmo herojai, buvo išardyti – labai gaila. Liko tik siauras akmenukų takelis:

s-3

s-2

s-4

Trečioji vieta kur teko pabuvot – tai laukas esantis tarp Talino ir Maardu. Čia buvo filmuojamas įžengimas į zoną. Filme taip tikroviškai atrodžiusios tankų nuolaužos iš tikrųjų buvo tik dekoracijom, todėl jų nebeliko:

s-5

s-6

image7

Įspūdis man liko didžiulis. Buvau ten kur buvo filmuotas mėgstamiausias filmas, buvau ten kur kūrė mėgstamiausias režisierius!


2009-06-16

Atsakymų į “Stalkeris prieš 30 metų ir dabar”: 11

  1. Pijus parašė:

    sudominai, reiks pažiūrėt.

  2. Polububijus parašė:

    Šiaip gana sunkus filmas, dauguma žmonių kurių klausiau jis nepatiko…

  3. Blogorama #618 parašė:

    […] Na, bet… Ne vienu marazmu gyvi gi. SkaitykIT svarsto, ar veikia aukų mygtukai, Ežiukas siūlo kunigaikštį Vilgaudą į miesto gidus, Fix tikisi iš medicinos antibiotikų pakaitalo, o Benamis dalijasi nepabostančios muzikos pavyzdžiais. • Nusiviliam mokslais, darbo biržos veikla, bet tikimės atsigauti naktimis žiūrėdami gerą kiną ir sekdami jo istorijos pėdsakais. […]

  4. scania parašė:

    Įdomu, kad filmas ir knyga – tai lyg du kūriniai ta pačia tema 🙂 Ir, labai retas dalykas – neaišku, kuris geresnis 😀
    Aš pirma perskaičiau knygą, po to teko pamatyti ir filmą – ir filmas nesugriovė įspūdžio, sukūrė kitą.
    Šedevras!

  5. needhead parašė:

    Super, sudominai tiek pasakojimu apie filmą, tiek vaizdais ;]

  6. Adis parašė:

    Super.

    Seniai pats planuoju aplankyti, gal per šiemetines atostogas pavyks…

  7. Darius Kairaitis parašė:

    Įdomu. Puikus reportažas

  8. laimasa parašė:

    Taip, prisimenu, tai nuostabus filmas ir puikus rezisierius. Apie tokius dalykus, kuriuos jis state savo filmuose nebuvo kalbama, dabar tai galima kalbeti, bet nieks nieko negali pasakyti (turiu omeny menininkus). Jis tuomet pranoko savo laikmeti (Andrej Tarkovskij). Net jo diplominis darbas buvo kitoks nei buvo galima isivaizduoti tuomet. Reikia visus jo filmus pamatyti. Juose visa epocha, pradedant ii-uoju pasauliniu karu , turint omeny „IVANOVO DETSTVO“…. Puikus filmai. Stipriai gilus psichologiskai, gilios eruducijos…. Be galo gilus simboliais, nevienareiksmiskais…. Ne viska galima suvokt iki galo, iskart. Juos galima ziureti daugeli kartu, manau, visvien nesuvoksim iki galo, ir mes interpretuojam savaip, nei gal rezisierius tai sumane, mes kiekvienas negalim to suvokt iki galo taip kaip jo suvokta. O tai jau menas. Menas kurti – menas – ziureti suvokti….

  9. Polububijus parašė:

    Kuo daugiau žiūri – tuo daugiau supranti. Dėl šito, laimasa, tikrai tau pritariu 🙂

  10. biobv2 parašė:

    Tai vienas geriausių mano matytų filmų…nuostabi istorija, labai gražūs psichologiniai apmąstymai…žiūrėjau jau 3 kartus ir dar ko gero žiūrėsiu ateityje 🙂
    o kaip aš norėčiau pats pabuvoti toje vietoje…pajusti tą visą atmosferą savo kailiu.
    Labai ačiū už šitą post’ą – tikrai džiaugiuosi, kad yra mūsų šalyje daugiau šio šedevro fanų.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *